Control acces rece ca gheata

19 octombrie 2005

Sursa: Curierul national   |   Radu Georgescu

Compania romaneasca DecIT a implementat in premiera sistemul de ticketing de la Suior (Maramures).

Incepand cu iarna 2005, accesul schiorilor la telescaunul de 1500 m al partiei de schi Suior este controlat de un sistem de acces si ticketing ultra-modern, bazat pe tehnologie Radio-Frequency Identification (RFID).

Compania DecIT a furnizat si instalat pe partia de schi de la Turist Suior primul sistem de control acces si ticketing fara contact pentru schi realizat in Romania, bazat pe cipuri inteligente montate in brelocuri din plastic (tag-uri) sau ceasuri speciale pentru schiori. Mircea Coza, proprietarul complexului Turist Suior, isi motiveaza investitia: "oamenii sunt supusi greselilor mai mult decat un aparat, iar acest subiectivism poate fi acum eliminat."

Accesul pe partie este limitat de turnicheti, mecanisme similare celor utilizate la accesul pasagerilor in statiile de metrou, dar rezistente la conditiile de umiditate si temperatura specifice zonei montane pe perioada iernii.

Avantajul tag-urilor consta in posibilitatea de a le incarca si reincarca (prin codare) cu credite, corespunzatoare sumelor preplatite de clienti. La fiecare acces la telescaun, din tag se scad credite conform configurarilor dorite de proprietarul partiei, functie de politica sa de fidelizare a clientilor: zi/noapte, weekend, adult/copil, cazat sau nu in hotelul complexului.

Prin implementarea solutiei inteligente pentru schi a DecIT, accesul pe partie se face foarte simplu. Schiorul care poseda tagul il apropie de cititor, iar acesta valideaza sau nu deschiderea turnichetului, functie de creditele existente pe tag.

 
[...]

Emeric Csengeri, product manager DecIT, sustine ca "aceste sisteme nu sunt sensibile la mita", deci sistemul ajuta in primul rand la eliminarea posibilitatii de a frauda intrarea pe partie.

Tag-urile pot fi folosite si pentru plata altor servicii din incinta statiunii, turistii fiind astfel lipsiti de grija purtarii banilor in numerar pe partie.

De la accesul la telescaun pana la plata la bar, de la cheia camerei de hotel si pana la inchirierea schiurilor, toate actiunile pot fi controlate de catre turist usor si rapid, printr-un singur purtator de date: tag-ul sub forma de breloc sau ceas special. Tag-urile fiind din plastic, ele nu se umezesc si nu se deterioreaza din cauza umiditatii sau a frigului.

continuare
inapoi la lista articolelor