Sisteme IT pentru control acces pe partii de schi

5 ianuarie 2005

Sursa: Afaceri bihorene   |   Roxana Butiuc

Firma oradeana DEC a implementat in premiera sistemul la Turist Suior

Firma oradeana DEC a furnizat si instalat sistemul de control automatizat al accesului pe partia de schi de la Turist Suior (Maramures). Sistemul de acces pe partie este primul de acest fel realizat de DEC. Fiind una dintre solutiile pe care compania le are in portofoliu, realizarea acesteia nu a intampinat dificultati. Mai mult, sistemul a fost implementat cu succes intr-un timp record de numai 25 zile.

Mircea Coza, proprietarul statiunii, isi motiveaza investitia astfel: "oamenii sunt supusi greselilor mai mult decat un aparat, iar acest subiectivism poate fi eliminat." Managerul crede ca investitia trebuie facuta de a inceput: "Cand am inceput, am incercat sa fac lucrurile cat mai bine, la standarde europene."

Cei de la DEC au solutionat implementarea sistemului prin componente simple: turnicheti, cititoare, tag-uri si un soft specializat. Accesul pe partie este limitat de turnicheti, mecanisme similare celor utilizate la accesul pasagerilor in statiile de metrou. Avantajul tagurilor consta in posibilitatea lor de a fi incarcate si reincarcate cu credite (prin codare).

Prin implementarea acestei solutii inteligente propuse de DEC, accesul pe partia de schi se face foarte simplu. Schiorul care poseda tagul il apropie de cititor, iar acesta valideaza sau nu deschiderea turnichetului in functie de faptul daca mai are sau nu credite pe tag. Toate acestea sunt semnalizate pe turnicheti, care au in componenta semafoare cu ajutorul carora se poate determina tipul de client care poseda cardul. Product managerul DEC, Emeric Csengeri sustine ca "aceste sisteme nu sunt sensibile la mita", deci sistemul ajuta in primul rand la eliminarea posibilitatii de a frauda intrarea pe partie.

Totusi, este si o investitie in imagine pentru proprietarul statiunii, o investitie in concordanta cu cele trei stele la care sunt cotate serviciile la Turist Suior. De asemenea, sistemul de acces electronic pe partie constituie un avantaj si pentru schiori. Acestia scapa de inconvenientul de a purta bani la ei pe partie si nici nu trebuie sa plateasca la fiecare urcare cu telescaunul.

Investitie de 3.000.000 USD la Turist Suior

 
[...]

Amplasat la o altitudine de 688 de metri si o distanta de 16km de Baia Mare, complexul Turist Suior reprezinta o destinatie excelenta pentru petrecerea vacantelor si a timpului liber. Statiunea a fost preluata cu suma de 1,5 miliarde lei in 2000, de economistul Mircea Coza, care a investit ulterior inca 3.000.000 USD. Cea mai mare parte din bani a fost inghitita de realizarea partiei si a telescaunului pe o panta unde in urma cu ceva vreme nu era decat padure. Numai sistemul pentru controlul accesului la telescaun a costat 20.000 euro, suma pe care interlocutorul o situeaza la jumatate din valoarea ofertelor primite de la alte firme. Pe langa cele trei corpuri hoteliere cotate la trei stele, cu o capacitate de 76 de locuri, statiunea montana dispune de tot ceea ce ii este necesar unui turist pentru a-si petrece cateva zile libere intr-o zona superba, indiferent de anotimp. Confortul camerelor este sporit de dotarile si utilitatile puse la dispozitia turistilor. Complexul are in dotare o partie de schi, care pe o lungime de 1,5 km si o diferenta de nivel de 330 metri, are o capacitate de 1500 schiori pe ora. Pe viitor, Mircea Coza isi propune sa achizitioneze inca patru tunuri de zapada, a caror investitie se ridica la 120.000 euro, fara a mai socoti si instalarea lor.

A construi o astfel de afacere presupune in primul rand vointa, foarte multi bani si gandul la o investitie profitabila doar pe termen lung. Mircea Coza spera ca in viitor investitiile in turism sa fie o afacere profitabila, asteptandu-se la cat mai multi clienti. Complexul se dovedeste a fi insa solicitat la maxim inca din aceasta iarna, locurile de revelion fiind ocupate inca din octombrie.

Multi dintre clienti sunt veniti din Ungaria. Fiind foarte aproape de granita, statiunea prezinta o atractie deosebita in special pentru locuitorii din partea de est a Ungariei, 40-50% dintre clientii de la Turist Suior fiind maghiari. Totusi, managerul statiunii este de parere ca "sunt si romani care au bani, si vor sa-si petreaca astfel timpul liber". Fiind o statiune foarte solicitata in sezonul de schi, camerele sunt destul de greu de gasit de pe o zi pe alta. Rezervarile la Turist Suior se fac de regula cu cateva zile inainte, iar gasirea unui loc depinde foarte mult de perioada.

Chiar daca iarna schiul este cea mai mare atractie, pentru lunile mai calde complexul este dotat cu teren de tenis, handbal si mini fotbal. De asemenea in zona exista trasee marcate pentru organizarea de drumetii. Visul lui Coza este insa constructia unui hotel cu piscina incalzita atat vara, cat si iarna si spera la realizarea lui in doi-trei ani. Rezervarile la Turist Suior se pot face la tel.: 0262-262080, iar alte informatii puteti obtine pe adresa www.suior.ro.

continuare
inapoi la lista articolelor