decIT a implementat prima solutie de control acces pentru stadioane

21 septembrie 2005

Sursa: Jurnalul bihorean   |   Dan Birta

Dupa ce anul trecut a realizat prima solutie de acces la partii de schi cu tehnologie RFID, iata ca in septembrie firma romaneasca DecIT, specializata in solutii de control acces, inaugureaza in Romania si prima solutie pentru control acces in stadioane. "Dan Paltinisanu" este primul stadion din tara si unul dintre putinele stadioane din Europa in care s-a implementat un sistem de ticketing bazat pe tehnologie RFID (Radio-Frequency Identification) Mifare.

Incepand cu luna septembrie, detinatorii de abonamente si bilete la meciurile desfasurate in stadionul "Dan Paltinisanu" au acces in stadion cu ajutorul unor cipuri inteligente plasate in biletele de hartie si tichetele de abonament. Inaugurarea noului sistem de ticheting a avut loc o data cu meciul disputat cu Gloria Bistrita.

Acum, la inceputul secolului 21, stadioanele si marile arene sportive se lovesc de multiple provocari: numarul mereu in crestere de vizitatori, reguli si reglementari de siguranta mereu schimbatoare, precum si problema controlului violentei si vandalismului. In plus, recent au inceput si in Romania sa creasca pretentiile vizitatorilor pentru amenajari deosebite si design atragator, aspecte care trebuie luate si ele in calcul in realizarea unei solutii de ticketing la standarde internationale", subliniaza Ioan Mang, General Manager/CEO al companiei DecIT.

In vederea manipularii fara probleme a intrarii spectatorilor la meciurile de fotbal, stadioanele necesita control de securitate de nivel inalt pentru toate intrarile, sau cel putin pentru acele intrari care sunt critice – precum zonele de acces pentru echipele adverse, suporteri s.a.m.d.

Aceste intrari trebuie sa fie echipate cu o robustete ridicata pe ambele directii (intrare/iesire). Factorul timp este si el unul deosebit de important: la intrarile principale in stadioane intrarea maselor mari de oameni trebuie sa aiba loc in cel mai scurt timp posibil. Dar in acelasi timp trebuie garantat ca doar vizitatorii cu tichet valid patrund in stadion. Iar sistemul de ticketing are avantajul de a elimina factorul uman in controlul accesului, aceasta sarcina ramanand echipamentelor de securitate ce compun solutia.

 
[...]

Astfel, prin tehnologiile de ultima ora si echipamentele extrem de fiabile, solutia pentru ticketing a DecIT asigura cel mai inalt nivel de siguranta al accesului, impreuna cu multiple facilitati:

  • intrarea in stadion se face rapid, pentru ca spectatorii sa poata patrunde intr-un flux constant si neintrerupt, indiferent de numarul lor; s-a eliminat si necesitatea controlorilor de bilete postati la fiecare intrare;
  • in functie de tipul biletului sau abonamentului, detinatorului i se permite accesul doar printr-o anumita poarta, realizandu-se astfel si separarea grupurilor de suporteri;
  • tichetul permite o singura intrare, fiind astfel asigurat controlul numarului de spectatori vis-a-vis de numarul de bilete vandute; sunt eliminate fraudele caracteristice, fiind demonstrat ca recuperarea costurilor investitiei se face in cel mult 1 an.

"Un aspect deosebit este faptul ca tehnologia folosita permite extinderi ulterioare, de exemplu prin modalitatea de acces cu bilete electronice memorate in telefonul mobil sau ceasul de mana", precizeaza Ioan Mang.

Un sistem asemanator, dar nu la fel de extins ca si cel al Clubului Poli Timisoara, a fost implementat de FC Köln; dupa FC Köln, se mai pregatesc sa implementeze un sistem de ticketing bazat de tehnologie RFID si celelalte 11 stadioane din Europa ce vor gazdui CM de fotbal din 2006.

Stadionul "Dan Paltinisanu" este astfel nu doar primul stadion din Romania, ci si unul dintre primele stadioane din Europa care au implementat un sistem inteligent de ticketing pentru eliminarea pietei negre de vanzare a biletelor si cresterea incasarilor.

continuare
inapoi la lista articolelor